Istoric
Universitatea “Constantin Brancusi” a fost infiintata in anul 1992, prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 288/15 iunie 1992, avand, la infiintare, in componenta sa doua facultati: Facultatea de Inginerie si Facultatea de Stiinte. Facultatea de Inginerie a avut ca fundament, la infiintare, experienta didactica si stiintifica universitara acumulata pe durata a 20 de ani de functionare la Tg-Jiu, incepand cu anul 1972, a sectiilor de subingineri, Centrale termoelectrice si Utilaje pentru industria materialelor de constructii apartinand, Universitatii din Craiova. Incepand cu anul universitar 1991/1992, la Tg-Jiu au functionat si doua sectii de ingineri, Centrale termoelectrice si Tehnologia constructiilor de masini ale Universitatii din Craiova.Facultatea de Inginerie a Universitatii “Constantin Brancusi” Tg-Jiu si-a inceput activitatea in anul universitar 1992/1993, avand in componenta sa doua specializari: Centrale termoelectrice si Tehnologia Constructiilor de Masini. Din anul universitar 1993/1994 acestora li s-a adaugat specializarea Automatica si informatica industriala iar incepand cu anul universitar 1998/1999 s-a infiintat specializarea Masini unelte.
Anul universitar 1999/2000 este anul in care la specializarile existente s-au mai adaugat inca doua specializari: Inginerie economica si Ingineria mediului.
In anul universitar 2000/2001, in cadrul profilului Energetic se infiinteaza inca o specializare, Energetica industriala iar incepand cu anul universitar 2002-2003, Colegiul de Automatizari.
Actul academic la Facultatea de Inginerie are in vedere si alte forme de pregatire, cum ar fi: cursuri de master postuniversitar, cursuri de master universitar, cursuri postuniversitare si educatia continua.
In prezent, Facultatea de Inginerie ofera 8 programe de licenta, 7 programe de master postuniversitar si 6 programe de master universitar.
Cursuri postuniversitare de masterat
In cadrul Facultatii de Inginerie se desfasoara 7 cursuri de master postuniversitar, si anume:
Tehnologii moderne de fabricatie“, cu durata de 1 an si jumatate (trei semestre);
Ridicarea eficientei in functionare a instalatiilor termoenergetice“, cu durata de 1 an si jumatate (trei semestre);
Managementul asigurarii calitatii“, cu durata de 1 an si jumatate (trei semestre);
Informatica sistemelor de conducere“, cu durata de 1 an si jumatate (trei semestre);
Informatizarea si conducerea proceselor energetice“, cu durata de 1 an si jumatate (trei semestre);
Proiectarea tehnologica asistata de calculator“, cu durata de 1 an si jumatate (trei semestre);
Protectia mediului in industria energetica“, cu durata de 1 an si jumatate (trei semestre);
Colaborari interne si internationale
Facultatea de Inginerie a colaborat si colaboreaza permanent cu facultati similare din centre universitare din tara si din strainatate.
Aceste colaborari s-au realizat sub diverse forme, cum ar fi:
Conferinta Stiintifica Internationala – CONFERENG 2009CONFERENG 2010CONFERENG 2011CONFERENG 2012CONFERENG 2013
Participarea la programe europene. Din anul 1997, Facultatea de Inginerie a fost partenera alaturi de Universitatea din Petrosani si de Universitatea din Craiova, la programe TEMPUS, finantate de Uniunea Europeana. In cadrul acestor programe, cadre didactice ale Facultatii de Inginerie au beneficiat de mobilitati la urmatoarele universitati:
University of Forced Army, Munchen, Germania;
Ecole de Mines, Paris, Franta;
Tehnological Education, Institute of Piraes, Grecia;
Kungl Teknisca Hogskolau, Department of Mechanics, Stockholm, Suedia;
Eindhoven University of Technology, Olanda.
Participarea la conferinte si simpozioane stiintifice internationale. Cadrele didactice de la Facultatea de Inginerie au participat la conferinte si simpozioane stiintifice internationale, la universitati din Yugoslavia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Italia, Grecia, Cehia, Franta etc.
Incheierea unor protocoale de colaborare cu facultati similare din Bulgaria, Germania, etc.
Participarea studentilor la programele Leonardo da Vinci si ERASMUS.