Programul de studii de licență: INGINERIE ȘI MANAGEMENT ÎN ALIMENTAȚIA PUBLICĂ ȘI AGROTURISM

Descriere

Programul de studii de licență Inginerie şi management în alimentaţia publică şi agroturism  realizează formarea de specialişti de înaltă calificare în domeniul de graniţă agricultură – turism, în ideea practicării unei profesii complexe, tot mai răspândită în contextul dezvoltării contemporane a comunităţilor locale din arealul rural şi agrosilvopastoral. Fermele şi pensiunile agroturistice presupun un management operaţional de tip ingineresc, de înlănţuire a proceselor tehnologice specifice realizării produselor vegetale şi animale, de procesare a alimentelor şi de realizare a unor produse gastronomice de calitate necesare servirii turiştilor. Programul  oferă elemente de specificitate şi oportunitate, în concordanţă cu cadrul naţional al calificărilor şi contribuie la definitivarea unui profil de manager al absolventului în unităţile turistice şi agroturistice, atât din ţară, cât şi din străinătate. Rolul absolvenţilor acestui program de studii a fost gândit ca fiind al unui personal de specialitate cu pregătire teoretică şi practică în domeniul ingineriei și managementului proceselor, tehnologiilor și conceptelor din alimentația publică și din agroturism. Totodată aceştia vor dobândi competenţe în domeniul managementului alimentației publice și agroturismului, al implementării proiectelor din mediul rural, cât şi asigurarea surselor de finanţare pentru realizarea soluţiilor propuse. Absolvenţii vor avea cunoştinţe solide referitoare la agrotehnică, la obținerea unor produse agricole vegetale și animale atât de importante alimentației publice, la aspectele ecologice și ecoturistice ale mediului rural, la procesarea produselor agricole obținute în mediul rural, la managementul și maketingul din domeniul alimentației publice și agroturismului, precum și la posibilitățile de  amenajare agroturistică a zonelor rurale în contextul dezvoltării durabile și a ecosustenabilității.

Misiune

  • misiunea didactică (de învăţământ) – constând în pregătirea de specialişti, prin toate formele de învăţământ universitar şi postuniversitar prevăzute de lege, în domeniul alimentației publice și agroturismului, în special pentru management de programe de educaţie și formare, precum și pentru iniţierea unei noi orientări în procesul de învăţământ, care prevede o conexiune interdisciplinară a cunoştinţelor de inginerie tehnologică pentru industria turismului şi alimentaţiei publice, ştiinţa alimentelor, management şi marketing
  • misiunea de cercetare ştiinţifică – constând în organizarea şi desfăşurarea în condiţii legale de activităţi de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică,  proiectare, consultanţă şi expertiză și în special în utilizarea creativă şi inovativă a tehnicilor și tehnologiilor în unitățile de alimentație publică și agroturism
  • misiunea civică şi culturală – constând în organizarea vieţii culturale, artistice şi sportive din spaţiul universitar, astfel încât Facultatea de Inginerie, în calitate de componentă a Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Tg-Jiu, să dobândească pe lângă statutul de centru de pregătire profesională şi de cercetare ştiinţifică şi atributele de centru de educaţie, civilizaţie şi cultură al comunităţii socio-economice din zona în care îşi desfăşoară activitatea.

Competențe profesionale

C1 Analizează obiectivele de afaceri;
C2 Oferă consultanță cu privire la îmbunătățirile în materie de eficiență;
C3 Evaluează potențialul de producție al unui sit natural;
C4 Efectuează cercetare de piață;
C5 Utilizează sisteme și baze de date cu informații agricole;
C6 Elaborează programe de ameliorare a solului și a plantelor;
C7 Monitorizează planul de management de mediu al exploatării agricole;
C8 Oferă consiliere în legatură cu protecția solului și a apei;
C9 Oferă consiliere în legatura cu utilizarea fertilizatorilor și a erbicidelor;
C10  Asigură respectarea normelor de igienă în sectorul agricol.

Competențe transversale

CT1 Gestionează resurse financiare și materiale;
CT2 Aplică cunoștințe știintifice, tehnologice și ingineresti.

Competențe profesionale  specifice

C1 Optimizează producția
C2 Efectuează controlul calității

Ocupaţii posibile pentru deţinătorul diplomei:

  • Inginer de cercetare in tehnologia prelucrarii produselor agricole Cod COR:  214124
  • Programator fabricație / lansator fabricație Cod COR:  214136
  • Responsabil afacere Cod COR:  214115