Programul de studii de master: Antreprenoriat în Agricultură și Alimentație

Descriere

Înființarea programului de master Antreprenoriat în agricultură și alimentație, are la bază asigurarea continuării și aprofundării studiilor în domeniu, precum și posibilitatea unor specialiști și antreprenori din domeniul agricultură -alimentație, de a dobândi noi competențe și abilități, de a îniția și înființa noi afaceri, care să contribuie la dezvoltarea economică a zonelor rurale din județul Gorj și la crearea a noi locuri de muncă. Masterul asigură un învățămât performant, o pregătire inginerească și managerială bazată pe creativitate și practică, oferind șanse reale în competiția de pe piața forței de muncă în zona antreprenorială. În urma parcurgerii activităților de curs, laborator, seminar și proiect și a activităților de cercetare și de practică de specialitate, absolvenții își pot construi o carieră în mediul afacerilor din domeniu agricultură – alimentație sau își pot dezvolta propriul business.

Misiune

Misiunea programului de studii universitare de master profesional Antreprenoriat în agricultură și alimentație este de a forma specialiști într-un domeniu interdisciplinar important în contextul actual, antreprenoriat în domeniul agricultură și alimentație, având în vedere că ramura de bază a economiei este agricultura, cu producerea produselor agroindustriale. Obiectivul principal al programului de studii de master este alinierea strategiilor educaționale, a curriculei universitare, a competențelor create și corelate cu cerințele pieței muncii, la programele similare, perfecționarea și dezvoltarea continuă a specialiștilor din domeniul agricultură – alimentație. Programul de studii universitare de master Antreprenoriat în agricultură și alimentație pregătește antreprenori competenți pentru o piață în care tendințele vizează includerea agriculturii de precizie, a digitalizării și a reglementărilor de mediu la nivelul fermelor competitive și care să asigure profit și securitatea alimentară. Specialiștii în management în agricultură, alimentație și dezvoltare rurală vor fi capabili să proiecteze, organizeze și execute procese tehnologice complexe și să presteze servicii în domeniul agricultură – alimentație, cu scopul de a obține produse şi servicii competitive financiar, de calitate superioară, care să nu afecteze mediul înconjurător, să le aducă venituri, să creeze locuri de muncă și să aducă un plus valoare comunității rurale.

Competențe profesionale

C1 Analizează obiectivele de afaceri;
C2 Oferă consultanță cu privire la îmbunătățirile în materie de eficiență;
C3 Evaluează potențialul de producție al unui sit natural;
C4 Efectuează cercetare de piață;
C5 Utilizează sisteme și baze de date cu informații agricole;
C6 Elaborează programe de ameliorare a solului și a plantelor;
C7 Monitorizează planul de management de mediu al exploatării agricole;
C8 Oferă consiliere în legatură cu protecția solului și a apei;
C9 Oferă consiliere în legatura cu utilizarea fertilizatorilor și a erbicidelor;
C10 Asigură respectarea normelor de igienă în sectorul agricol.

Competențe transversal

CT1 Gestionează resurse financiare și materiale
CT2 Aplică cunoștințe știintifice, tehnologice și ingineresti

Competențe profesionale  specifice

C1 Optimizează producția
C2 Efectuează controlul calității

Ocupaţii posibile pentru deţinătorul diplomei:

  • Consultant afaceri în agricultura , Cod COR: 213238
  • Proiectant inginer în agricultură, Cod COR: 213216
  • Administrator bunuri Agricole, Cod COR: 213237